Loading...

De ce merită să faci un copil?

De curând am fost la nunta unei prietene dragi și pe lângă fericirea de pe chipul miresei m-au impresionat atenția pentru detalii din partea mamei ei și dragostea, dar și nevoia de a face lucrurile să se întâmple așa cum trebuie.

Pe micuța noastră am lăsat-o cu bunicii tocmai pentru a avea câteva ore de respiro, dar am simțit câte un tremur de fiecare dată când vedeam mama din fața noastră hrănindu-și fiica de aceeași vârstă, în timp ce-și dădea ochii peste cap la fiecare năstrușnicie făcută de mica blonduță serioasă.

La o altă masă, un preot drag nouă, apropiat de oameni, așa cum rar mi-a fost dat să întâlnesc, își invită fiica în pragul adolescenței la dans. I se citeau în ochi toți anii de strădanie în care a ajutat-o să-și câștige independența, frumusețea și bunătatea.

Atunci am realizat că avem cu toții aceleași trăiri de când ne ținem copiii în brațe pentru prima oară. Acea dragoste oarbă se transformă cu trecerea anilor în dragoste necondiționată, dar îngrijorată, mândria trebuie să ne fie iertată, severitatea îngăduită și ea. Suntem părinți și avem dragostea drept scut.

Înainte de a rămâne însărcinată citeam articolele celebre: ”Ești pregătită să devii mamă? ” ”Cum știi că a venit momentul să ai un copil?”, etc. Ei bine, nu vei ști nicicând dacă ești pregătită să devii mamă sau  dacă vei fi o mamă suficient de bună pentru copilul tău. Răspunsul la aceste întrebări s-ar putea să nu-l afli nici după ce vei avea un copil. Cu siguranță vei avea și zile în care îți vei dori să simți din nou libertatea dinainte de a crește un omuleț urlător și dependent  sau zile care merg atât de prost încât te gândești că ești departe de mama pe care ți-ai imaginat-o când ai îndrăznit să pornești pe acest drum necunoscut.

Mai presus de toate nesiguranțele rămâne acea privire din ochi pe care o recunoști cu ușurință și la părintele de bebeluș și la cel de adolescent: mândrie, amestecată cu multă dragoste, munți de răbdare și un strop de critică.  Din păcate poți recunoaște acea privire fugară și secretă abia după ce intri în secta celor dornici să sacrifice libertatea pentru iubire: secta părinților.

No Comments

Leave a Reply