Loading...

Cum crezi că ar putea învăța engleză când ea nu vorbește nici românește?

–    Mommy, you are queen! (Îmi zice ștrengărește după ce mă încoronează cu o bucățică de hârtie igienică).

A are 2 ani și jumătate și am început cursurile de engleză de la 9 luni. Citisem încă dinainte de a rămâne însărcinată cât de importantă este fereastra de oportunitate până în 6 ani ca un copil să învețe limba engleză cu ușurință, fără a simți efort.

Primul an de curs a fost ocazia perfectă de a face mami sport o dată pe săptămână. Ajungeam machiată, aranjată, cu dor să ies din casă și să mai văd și alți oameni obosiți în afară de soțul meu. După 5 minute A. explora fiecare scamă, scaun, pernă, orice, numai materialele profesoarei, nu. După 15 minute eu eram un pachet de nervi, transpirată din cap până în picioare, iar ea bucuroasă că are spațiu de desfășurare și toți ochii asupra ei. Atunci îmi aminteam și de vorbele familiei: ”- Nu o mai chinui, fata abia gângurește, cum crezi că ar putea învăța engleză când ea nu vorbește nici românește?”





Am avut multe momente în care credeam că tot ceea ce citisem erau doar ”vorbe” ale experților care nu trecuseră prin transpirația mea de fiecare oră. Apoi A. a început să vorbească, să spună mai multe cuvinte în engleză decât în română, să facă propoziții, să ne ceară și nouă să îi vorbim în engleză.

Mai mult, deși părea neatentă la una dintre activități, a reușit să găsească prima obiectul ascuns de profesoară. Atunci am avut primul moment de mândrie maternă, am început să mă relaxez, să o las să exploreze, să mă bucur de timpul nostru împreună. Am fost bucuroasă să văd că învață mai mult decât limba engleză: învață să împartă și să strângă jucăriile, să-și aștepte rândul pentru a participa la jocuri, să îndrăznească să vorbească, să lege prietenii.

De când a început și grădinița mă întreb dacă nu e prea obositor pentru un ghem de copil să aibă o zi prelungită cu alte activități educative, dar apoi îi văd zâmbetul, bucuria de a participa, de a fi constant motivată și știu că este în locul potrivit. Doar suntem împreună și ne simțim bine.

No Comments

Leave a Reply